Muzikos garso lygiai: tyliau yra garsiau

Muzikos garsumas, kuriuo darote suvedimą ar masteringą gali skirtis nuo to, kuriuo klausytojas dainą girdės grotuve. Kalbu ne apie kolonėlių ar ausinių garso lygį, bet apie paties muzikinio failo garsą. Būdamas garsesnis, jis išsiskirs iš kitų kūrinių, būdamas tylesnis – skambės mažiau išraiškingai. Mūsų, kaip režisierių, tikslas pataikyti į bendrą garso lygį, kad klausantis muzikos nereikėtų jo reguliuotis ir grojant mėgstamiausias dainas iš eilės, visos jos skambėtų vienodai garsiai.

GARSO KARAS

Prieš 30-40 metų įrašai buvo tylesni nei dabar, todėl galėjo skambėti gyvai ir išlaikyti dinamiką. Atlikėjai tai naudodavo netgi kaip kūrybinį įrankį. Įsivaizduokite  Pink Floyd kūrinį, kuriame pradžioje turime tylų atmosferinį padą, o tada staiga šauna garsi gitara ar varpo dūžiai. Mums, kaip klausytojams, tai kuria nerimą, baimę ir tai yra sąmoningai priimtas sprendimas, papildantis klausytojo emocinę patirtį. Žvelgiant iš kitos pusės, garsiau skamba geriau. Tai yra faktas įrodytas Bell laboratorijoje. Tačiau tai kita tema. Visi nori, kad jų kūrinys išsiskirtų ir būtų garsesnis, nei kitų. Todėl laipsniškai buvo aukojama dinamika vardan garsumo. Tai buvo pavadina garso karu. Jis pasiekė ribą, kur garsiau jau tiesiog techniškai nebeįmanoma. Tačiau pastaruosius keletą metų internetinės transliavimo platformos kartu su AES (Audio engineer society) ėmėsi šios problemos sprendimo.

GARSO NORMALIZAVIMAS

Keldami kūrinius į Youtube, Spotify, Itunes ir kitas panašias platformas turite užtikrinti, kad garsas atitinka nustatytas normas. Kitu atveju jis bus patylintas ir skambės prasčiau nei dainos klausomos prieš ar po Jūsų kūrinio. Pažvelkime į tai iš techninės pusės. Tam turite įvertinti tris parametrus:

  1. True peak (TP) vertė. Arba tiesiog DAW (darbastotėje) programoje esantis garso lygio stulpelis. Jis nusako garsą decibelais full scale (dBFS). Jums svarbiausia sekti kokią maksimalią vertę jis rodo. Tai kompiuterio galimybių ribos. Jeigu garsas pagarsėja virš maksimalaus 0 dBFS girdėsite perkrovas ir iškraipymus. Tokiu atveju turėtumet matyti degančius raudonus indikatorius programos išėjime. Šis parametras nenusako garsumo, kuriu skambės daina klausytojui. Dvi dainos, kurių maksimali peak vertė vienoda, gali girdėtis ir labai tyliai ir labai garsiai. Tačiau yra antras svarbus parametras, kuris apibūdina garsumą klausytojo grotuve.

 

  1. Loudness unit (LU). Šis parametras apibūdina vidutinį kūrinio garsumą, matuojant santykį tarp tylių ir garsių dainos vietų. Šio parametro vertės būna neigiamos. Kuo vertė arčiau 0, tuo garsiau girdėsime muziką. Pvz -24 LUFS yra tyliau, nei -12 LUFS. Vidutinis garsumas turi būti pasirinktas atsižvelgiant į kur bus naudojamas kūrinys. Tarkim CD dažniausiai bus -9 LUFS garsumas, tuo tarpu internete tai būtų stipriai per garsiai ir dainą reikėtų tylinti. Šiam parametrui matyti reikia papildomo matuoklio, keletas jų paminėtų teksto apačioje.

 

  1. Crest factor, PSL ir PLR tai trys parametrai iš esmės nusakantys tą patį. Jie matuoja kūrinio dinamiką. Tai yra skirtumas tarp peak vertės (TP) ir vidutinio kūrinio garsumo (LUFS). Jis paskaičiuojamas iš peak atėmus vidutinę vertę. Rezultatas gaunamas išreikštas decibelais. Tarkim jei Jūsų peak vertė -1dbFS, o vidutinis dainos garsumas -14 LUFS, Crest faktorius bus:

Crest= -1-(-14)=13 dB

Itunes, Youtube, Spotify ir panašios platformos norėdamos sukontroliuoti garsumą turi nustatyta garso lygį (normalization level). Jeigu Jūsų kūrinio Crest faktorius yra tylesnis, nei jų nustaytas standartas, jie garsą pagarsins, jeigu jis didesnis – patylins. Galite pasižiūrėti trumpą vaizdo įrašą, kuris paaiškina skirtumą tarp platformų ir kodėl PLR (arba Crest faktorius) yra svarbus.

GARSO LYGIŲ REIKALAVIMAI

Čia rasite keleto pagrindinių platformų garso lygio reikalavimus.

Spotify: True peak -1 dbFS, Loudness -14 LUFS (Yra TP limiteris)

Tidal: True peak -1 dbFS, Loudness -14 LUFS

Youtube: True peak -1 dbFS, Loudness -13 LUFS

Itunes, Apple soundcheck: True peak -1 dbFS, Loudness -16 LUFS

Soundcloud: -1 dbFS, Loudness -8 LUFS

CD: True peak -1 dbFS, Loudness -9 LUFS

Garsumas soundcloude ir CD grotuvuose nereguliuojamas. Taigi čia vis dar garsumo karas vyksta visu pajėgumu. Nors Soundcloud žada irgi greitu laiku imtis reguliavimo. Garso vertės paminėtos prie jų yra mano asmeninis variantas, kokiu garsumu darau įrašus.

MATUOKLIAI

Jų gamintojų ir variantų yra daugybė. Iš esmės jie visi rodo teisingai. Pagrindinis skirtumas yra patogumas. Čia surašiau keletą tų, kuriuos naudoju pats.

Master check – Nugen audio:

https://www.nugenaudio.com/mastercheckpro-playout-loudness-dynamics-codec-metering-aax-au-vst_60

WLM meter – Waves:

https://www.waves.com/plugins/wlm-loudness-meter#wlm-plus-quick-start-guide

LM1, – TC electronics:

http://www.tcelectronic.com/lm1n/

 

Jeigu norite suprasti garso lygius ir būdus, kaip optimaliai pateikti muziką klausytojui prisijunkite prie garso režisūros kursų. Šiuo metu renku naujas grupes. Apie viską galėsime padiskutuoti daug detaliau. Tikslesnę informaciją apie juos galite rasti kairėje pusėje paspaudę nuorodą.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *