10 dovanų garso režisieriui

Kalėdinis laikotarpis daugeliui garso režisierių virsta darbų sūkuriu. Per tokį darbų tabūna sunku spėti pasidžiaugti šventėmis ir pajusti mandarinų kvapą su šilta arbata. Kartais tam trumpam sustojimui reikia visai nedaug, mažo preteksto, paskatinimo. Tuo gali virsti puiki kalėdinė dovana. Artėjančių švenčių proga sudariau dovanų garso režisieriui sąrašą. Jos padės akimirkai sustoti, pasidžiaugti, tobulėti ar tiesiog jaustis geriau.

  1. Knygos

Asmeniškai mano viena iš mėgstamiausių dovanų kategorijų – knygos. Apie suvedimą, masteringą, mikrofonus, aranžavimą, instrumentų derinimą, muzikos veikimo principus, klientų paiešką ir daugybė kitų dalykų, kuriuos reikia žinoti darbe. Knygos padeda praplėsti požiūrį ir atrasti naujų pakaitalų seniai uždulkėjusiems metodams. Siūlyčiau pradėti žvalgytis nuo Berklee press leidyklos knygų. Jie turi labia daug specializuotos literatūros, kurią ruošia savo srities profesionalai. Jinai taip pat naudojama Berklio universitete. Savaime suprantama visa literatūra yra anglų kalba. Taigi tam malonumui reikia šiek tiek praktikos ir laiko įsivažiuoti. Rekomenduočiau knygas žiūrėti pagal dominančias temas. Tuomet pasirinktoje temoje lieka 2-3 populiariausios knygos.

http://berkleepress.com

Kainų ribos: 15-40 Eurų

  1. Klausos lavinimo programa

Apie klausos programas esu jau rašęs. Tai nuostabus būdas lavintis ir išmokti girdėti dažnius. Tai svarbu norint tiksliai suvaldyti garsą tiek gyvuose koncertuose, tiek ir dirbant studijoje. Puikiai tinka keliaujantiems režisieriams, taip pat turint laisvą minutėlę ir norint ją praleisti turiningai.

https://www.trainyourears.com

Kaina: 49 Eurai

  1. Ausų kištukai

Jeigu jų dar neturi, tai jie tikrai padės. Kai norisi ramybės, arba yra daug garsių muzikantų. Klausą yra svarbu saugoti. Jeigu yra galimybė visada stengiuosi nebūti triukšme. Kai negaliu to išvengti, naudojuosi ausų kištukais. Jų būna įvairių. Nuo pigiausių, kurie slopina triukšmą netolygiai iki brangesnių, kurie išlaiko lygią dažnių charakteristiką, todėl su jais galima netgi daryti suvedimą klausantis garso patogiame lygyje.

Pasirinkimai iš esmės yra du. Pirmasis, kainuojantis 10-20 Eurų tai universalūs kištukai turintys tam tikrą garso lygio slopinimą. Jie tinka būgnininkams, DJ’ams, dirbantiems triukšme. Ir kitas, brangesnis variantas, kainuojantis 150-250 Eur. Tai pagal ausies formą išlieti kištukai į kuriuos dedasi keičiami filtrai. Juos galite pasirinkti pagal norimą garso slopinimą, taip pat skirtingų dažninių charakteristikų.

Pirmojo tipo kištukų galite įsigyti bet kurioje muzikos prekių parduotuvėje. Antrojo – specializuotose įmonėse, kurios užsiima klausos aparatais.

Kainų ribos: 10-250 Eurų

  1. Nauja studijos kėdė

Jeigu tenka daug dirbti sėdint studijoje, kėdė yra vienas iš svarbiausių dalykų. Seniau pats dirbdavau ant bet kokios kėdės. Nugaros skausmas pasėdėjus visą darbo dieną būdavo beveik garantuotas. Vėliau įsigijau tokią, apie kurią tiesiog pamiršau. Tai padeda koncentruoti savo dėmesį į darbus, bet ne į patogesnės sėdėjimo pozos  paieškas.

Gerų kėdžių Lietuvoje tikrai galima įsigyti specializuotose parduotuvėse. Tokių yra net keletas. Pats rinkausi esančią arčiau namų ir išbandžiau daugelį ten buvusių variantų. Taip pat yra įrašų studijų klasika, Herman Miller gaminama Aeron kėdė. Tačiau ji gali kainuoti iki 800 eurų be siuntimo.

Kainų kategorija: 100-800 Eurų

  1. Meistrelio komplektas su papildomais žaislais

Jeigu žmogus mėgsta krapštytis ir meistrauti dalykus puiki dovana yra lituoklis su visais reikalingais atributais (lydmetalis, litavimo pasta ir pan.) Taip pat prie šio komplekto puikia dera iš dalių surenkami įvairūs garso apdirbimo efektai. Lietuvoje radioelektronikos prekių galite rasti Lemonoje. Įvairių įdomių projektų litavimui Soundskulptor.com puslapyje.

http://www.soundskulptor.com/uk/index.html

https://www.lemona.lt

Kainų ribos: 30-350 Eurų

  1. Žurnalo prenumerata

Žurnalai panašiai kaip ir knygos turi daug naudingos informacijos. Vieni kalba apie naujai išleistą įrangą, kiti apie suvedimo technikas ar gilinasi į muzikos kūrimą ir aranžavimą. Mano mėgstamiausi yra Sound on sound ir Music Tech. Abudu jie yra gana bendro pobūdžio, tačiau fokusuojasi  į garso režisierius, kurie šiek tiek patys kuria muziką.

https://www.soundonsound.com

http://www.musictech.net

Kainų kategorija: 60-90 Eurų.

  1. Geros ausinės

Geros ausinės yra būtinos darbui su garsu. Jos tinka pasitikrinti savo suvedimams, darbui, kai nėra galimybės klausytis muzikos garsiai. Taip pat pritaikomos ir laisvalaikiui, kai norisi ramiai pabūti ir pasiklausyti naujos ar pažįstamos muzikos.

Mano asmeninis favoritas ausinėse yra AKG K240 MKII, jų kaina yra apie 100 Eurų. Mėgstu jų garsą dėl neutralaus skambesio. Jos puikiai tinka daryti suvedimams. Tačiau nelabai tinkamos tiems, kad planuoja dirbti triukšme arba naudoti jas įrašų metu. Jų korpusas yra pusiau atviras, tai reiškia, kad jos skleidžia daug garso į išorę ir tuo pačiu užsidėjus jas aplinka nėra stipriai slopinama. Tačiau jeigu planuojate dirbti studijoje tai puikus pasirinkimas.

Taip pat būtų verta atkreipti dėmesį į Audiotechnika ATH-M50, tai uždaro tipo ausinės, kurios tinkamos klausytis muzikos lauke, dirbant vakarėlyje ar įrašinėjant vokalą prie mikrofono.

Dar yra nebrangus pirmųjų AKG ausinių variantas, kopija kuri praktiškai nenusileidžia originaliam variantui, tai Superlux gamintojo (pavadinimas skamba labai nepatikimai) produktai. Jos kainuoja apie 30 Eur, bet darbą atlieka labai panašiai. Jų rasite muzikos prekių parduotuvėje Tamsta.lt Nors žinoma, visada smagiau dirbti su originalia įranga.

Ausinių ieškokite muzikos prekių parduotuvėse.

Kainų kategorija: 20-160 Eurų

  1. Smulkmenos studijai ar darbo stalui

Įrašų studija niekada nebūna sterili vieta. Kaip ir garse norime, kad jis turėtų charakterį ir spalvą, taip ir studija turi turėti atitinkamą aurą. Seniau buvo itin populiaros lavos lempos, dabar galima rasti daugybę kitokių smulkmenų, kurios puikiai tinka garso įrašų studijos interjerui. Manau šioje vietoje reikia tik šiek tiek kūrybiškumo ir galima net ir pačiam padaryti puikia instaliaciją, kuri suteiks išskirtinumo įrašų studijoms. Keletas idėjų rankų darbo projektams:

Kainų kategorija: Kuo pigiau, tuo geriau

  1. Ratukinė pelė

Perėjus prie jos daugiau nebesinorės senojo kompiuterio pelės varianto. Tai yra pagalbininkas paspartinantis darbą. Visų efektų ir rankenėlių judinimas tampa sklandžiu ir greitu procesu. Tai daug patogiau daryti sukiojant ratuką, nei stumdant pelę ant stalo. Dažniausiai studijose renkamasi Kensington gamintojo ratukinės pelės.

https://www.kensington.com/us/us/4493/trackballs

Kainų kategorija: 80-120 Eurų

  1. Spotify prenumerata ir surinktas mėgstamos/neatrastos muzikos grojaraštis

Šios platformos manau pristatinėti net nereikia. Lietuvoje vis daugiau muzikos klausoma legaliai ir viena tam populiariausų platoformų yra Spotify. Puiki dovana keliaujančiam ar tiesiog muziką mylinčiam žmogui – Spotify prenumerata. Kad ji būtų dar įdomesnė galite surinkti mėgstamų dainų grojaraštį, kurį padovanosite kartu. Jeigu mėgstate klausytis muzikos, galite skirti daugiau laiko ir surasti gerų negirdėtų grupių, bei atlikėjų įdomesniam grojaraščiui.

Naujos muzikos paieškai galite pasitlekti puikią svetainę: https://musicmap.info

Kainų kategorija 5-7 Eurai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *