Būgnų trigeriai arba mažo biudžeto būgnų įrašas

Muzika dar niekada neskambėjo taip gerai kaip dabar. Technologijų dėka Išgauti gerą skambesį darosi vis lengviau. Tam nereikia išleisti daugybės pinigų. Užtenka šiek tiek žinių apie įrašymo galimybes ir supratimo, koks skambesys yra geras Jūsų atveju.

Mokymasis įrašinėti būgnus

Įrašinėti gyvų būgnų komplektą visada buvo daug patirties reikalaujantis procesas. Todėl, kad pastačius daugiau nei vieną mikrofoną garso spalvą suvaldyti pasidaro itin sudėtinga. Mano įrašų praktika prasidėjo nuo to, kad studijos, kurioje dirbau, vyriausias režisierius nurodė išmokti vienu mikrofonu įrašyti būgnų komplektą. Sąlygos buvo paprastos: tik tuomet, kai pavyks viename mikrofone turėti ir būgnų atakas, visas dažnių juostas ir tvarkingą balansą tarp skirtingų būgnų galėsiu naudoti antrą mikrofoną. Tai gali skambėti daug lengviau, nei yra iš tiesų, nes užtrukau ne vieną mėnesį, nors būgnus įrašinėjau praktiškai kiekvieną dieną. Gavus galimybę naudoti du mikrofonus man atrodė, kad jau išmokau įrašinėti būgnus. Tačiau realybėje pasirodė, kad taisyklės visiškai pasikeičia paėmus antrą mikrofoną. Pozicijos, kurios skambėjo labai gerai su vienu mikrofonu, pastačius antrą ėmė skambėti prastai. Problema buvo fazės poslinkyje. Vieno mikrofono garsas gesindavo kito mikrofono garsą. Sudėjus du mikrofonus garsas ne pagerėjo, o tiesiog pasikeisdavo. Taip, po truputi, išmokau derinti skirtingus mikrofonus ir pastačius dešimt ar daugiau mikrofonų vienu metu išgauti tokį garsą, kurio reikia įrašui.

Gyvų būgnų įrašymo principai

Pagrindinė taisyklė įrašinėjant būgnus studijoje yra ta, kad Jūs turite dvi skirtingas mikrofonų paskirtis. Vieni mikrofonai stovi toliau nuo būgnų ir įrašo bendrą garsą. Kiti mikrofonai stovi iš arti, prie kiekvieno būgno individualiai, sukurdami labai charakteringas atakas ir tembrą. Balansuodami tarp šių mikrofonų galite kurti skirtingus skambesius. Tarkim norėdami turėti labiau džiazui, folkui ar akustinei muzikai tinkamą skambesį naudosite daugiau iš toliau įrašytą būgnų skambesį. Tačiau norėdami sukurti rock ar pop skambesį turėsite arti stovinčius mikrofonus išlaikyti gana garsiai.

Įrašai namų studijose

Įrašinėjantys namų studijose ne visada turi norimą įrangą ar sąlygas daryti įrašui. Galbūt trūksta kanalų garso kortoje, nėra norimų mikrofonų, būgnai nėra geriausios formos ar patalpa neskamba. Tai neturėtų stabdyti nuo įrašinėjimo. Norint įsirašyti būgnus tai galima padaryti su nedidele garso korta, vienu mikrofonu ir keletu trigerių. Žinoma šio įrašo kokybė šiek tiek nusileis profesionaliai atliktam įrašui tam pritaikytoje studijoje. Tačiau jį pasidarysite be didelių investicijų į įrangą ir galėsite savarankiškai eksperimentuoti su skambesiu tinkamu Jūsų kūrybai.

Kas yra trigeriai?

Trigeriai yra naudojami norint pakeisti vieno būgno skambesį iš anksto įrašytu kito būgno garsu. Pavyzdžiui namų studijoje įrašinėjamus būgnus galite pakeisti Abbey Road studijoje įrašytais būgnų garsais. Trigeris turi dvi dalis. Pirma tai fiziškai priklijuojama piezo plokštelė prie būgno, kuri nuima signalą ir perduoda jį į garso kortą. Antra – programa, kuri įrašytą signalą pakeičia kito būgno garsu.

Trigerio gaminimas

Pirmają dalį galima visiškai nesudėtingai pasigaminti. Tam reikia minimalių įgudžių lituojant. Šiuos trigerius pagaminau per 1 val (įskaitant suvažinėjimą iki parduotuvės) ir išleidau jiems nepilnus 5 Eur. Tam reikės paprastos piezo plokštelės, kurias galima rasti grojančiuose atvirukuose arba elektronikos prekių parduotuvėse. Jums reikia prie tokios plokštelės prilituoti laidą su jungtimi į garso kortą. Viskas, tai yra visas trigeris. Laidas neturi būti aukštos kokybės. Galite tam naudoti bet kokį lankstų laidą ir jis puikiai atliks darbą. Žemiau matote nuotrauką, kaip tokia piezo plokštelė yra prilituota prie paprasto laido. Šią plokštelę galite tiesiai klijuoti prie būgno lipnia juosta.

VST programa

Antra dalis – programa. Jų yra įvairių, tačiau mano mėgstamiausia XLN audio – Addictive Trigger. Tai itin plačią ir kokybišką garsų biblioteką turinti programa. Ji suteikia galimybę sukurti ne tik mikrofonų įrašytų iš arti, bet ir patalpos garsą. Galite parsisiųsti jos bandomają versiją. Įsirašius ji naudojama kaip efektas insert dalyje. Tiesiog uždedate ją ant įrašyto garso takelio. Programoje originalų piezo plokštelės garsą nutylinate ir pasiliekate tik programos generuojamą garsą.

Addictive Trigger

Mikrofono takelis

Tai visgi kam tada reikalingas tas vienas mikrofonas, jeigu su trigeriais galima sukurti gerai skambančių būgnų garsą? Jis suteikia gyvumo lėkštėms ir hi hat partijoms. Jas teoriškai irgi galima būtų suprogramuoti. Tačiau gyvai įrašytos lėkštės sukuria itin realistišką būgnų pojūtį. Tame pačiame mikrofone Jūs turėsite ir viso būgnų komplekto garsą. Jis suteiks įrašui išskirtinumo ir originalaus charakterio. Taip sukursite įtikinamą ir gyvai skambančią būgnų partiją.

Garso pavyzdžiai

Pasiklausykite pavyzdžių, jie padės įvertinti galimybes, kurios yra pasiekiamos kiekvienam namų įrašų studijoje. Šis būgnų įrašas buvo padarytas naudojant vieną AKG C3000 mikrofoną (kainuoja apie 120 Eur) ir du būgnų trigerius pagamintus už 5 Eur. Mikrofonas stovėjo virš būgnų, taip, kad girdėtų bendrą garsą. Trigeriai buvo priklijuoti prie bosinio būgno ir vieno tom būgno. Iš viso turime tris takelius garso kortoje. Visgi jei turite dviejų kanalų garso kortą, būtų galima susumuoti trigerių garsą ir vėliau reikėtų šiek tiek laiko rankiniu būdu atskirti tom smūgius iš kojinio būgno takelio, tačiau jų greičiausiai būna visiškai nedaug, tad tai nebūtų didelė problema.

 

Taip skamba garsas, kurį duoda trigeris. Bosinis būgnas visiškai neskamba, tačiau to pakanka, kad programa pakeistų jo garsą kokybiškai įrašytu garsu.

Tas pats būgnas pakeistas kokybiškai įrašytu garsu:

Tai yra vieno mikrofono stovinčio virš būgnų garsas:

Sudėti būgnų trigeriai ir mikrofono garsas:

 

Šį būgnų įrašą galima būtų papildomai paekvalizuoti, kompresuoti, pridėti aidų ir išgauti šiuolaikiškai skambančius būgnus. Tokio įrašo biudžetas yra visiškai nedidelis, todėl jis yra prieinamas praktiškai kiekvienam norinčiam įsirašyti būgnus. Tai puikus būdas pradedančioms grupėmis ir tiems, kas neturi galimybės atvykti įsirašinėti į profesionalią studiją.

Norėdami sužinoti daugiau apie būgnų įrašus, mikrofonus ir įrašų suvedimą galite užsiregistruoti į garso režisūros kursus. Nuoroda į kursus: https://www.accu.lt/mokymai/952/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *