Dažniausiai naudojami pluginai

Turbūt kiekvienas garso režisierius turi savo mėgstamiausių pluginų. Todėl kai reikia greitai ir kokybiškai atlikti darbą žinai ko imtis. Šiandien būtent apie tokius patikrintus pluginus, kurie nenuvilia. Tai mano mėgstamiausi įrankiai, kuriais visada pasitikiu.

  1. Sonnox Oxford EQ (ekvalaizeris)

Tai yra vienas iš lanksčiausių ekvalaizerių, kurį man teko naudoti. Įprasta, kad priklausomai nuo to ką nori daryti, renkiesi tam tinkamiausią EQ variantą. Vieni puikiai tinka itin tiksliems pakeitimams, kiti generuoja daugiau iškraipymu ir sukuria savitą spalvą ir t.t. Tačiau šis turi keturis visiškai skirtingai skambančius ekvalaizerius viduje ir jie visi yra itin kokybiški:

  • SSL4000 E skambesys. (Coldplay, U2, Amy Winehouse)
  • Tikslus skaitmeninis variantas
  • Klasikinis Neve. (The Police ir ankstyvoji roko muzika)
  • Švelnus masteringo variantas (kai norisi nesugadinti suvedimo)

Dar vienas mažas džiaugsmas, kurį siūlo šitas EQ tai galimybė dirbti ausimis, bet ne akimis. Jame galima išsijungti visus skaičius ir kreivės vaizdavimą grafike. Tuomet sukiodamas rankenėles akimis negauni jokios informacijos apie tai kas vyksta ir iš tikro pradedi klausytis garso. Labai padeda suvedinėjant.

  1. Fabfilter Pro-L (limiteris)

Geriausias kada nors naudotas limiteris. Ar tai būtų masteringas, ar kokia nors bosinė gitara suvedinėjant. Visiems atvejams renkuosi šį monstrą. Nepaisant to, kad jis turi daug naudingų nustatymų, net ir renkantis naudoti šablonus esančius jame, jis vis tiek skamba nepastebimai ir GARSIAI. Dažnai kiti limiteriai paspaudus garsą šiek tiek smarkiau ima girdėtis. Jie traška, dusina ar visiškai suploja garsą. Tuo tarpu su šiuo draugeliu tik džiaugsmas ir geriausi suvedimo įspūdžiai.

Daug kas dar jį mėgsta dėl realiu laiku vaizduojamo grafinio įėjimo ir išėjimo signalų. Visi šio gamintojo pluginai turi tą vaizdavimą ir dėl to jie puikiai tinkami pradedantiesiems. Pasidomėkite, jei tai negirdėtas gamintojas. Vertas Jūsų laiko.

 

  1. Softube Tube-Tech CL 1B (optinis kompresorius)

Optinis kompresorius, kurį asmeniškai labiausiai mėgstu naudoti kaip lėtą pagalbininką. Reikėtų žinoti, kad optiniai kompresoriai nebūtinai turi būti lėti, tiesiog greitai reakcijai turiu kitą mėgstamą kompresorių.

Sužinojau apie jį skaitydamas interviu su danų režisieriais suvedinėjusiais “Lukas Graham – Mama said”. Jie pasakodami apie vokalus sakė, kad kopijavo Tom Elmhirst, kuris suvedinėjo Adeles albumą ir naudojo du kompresorius vieną paskui kitą. Pirmasis greitas, o antrasis lėtas. Jie atrado, kad šitas mėlynas žvėris puikiai daro antrojo kompresoriaus darbą. Žinoma nutariau ir aš tai pabandyti. Kas galėjo pagalvoti, kad tai taps mano vienu dažniausiai naudojamu kompresoriumi.

 

  1. Waves CLA-76 (tranzistorinis kompresorius)

Tai legenda, kurią esu išbandęs įvairiausių gamintojų. Nuo originalių Universal Audio geležinių versijų ir meistriukų gamybos variantų iki skirtingų gamintojų pluginų. Šio kompresoriaus buvo pagaminta daugybe variantų. Pasakyti ar pluginas skamba identiškai originalui sunku. Tiesiog tų originalų buvo ne vienas.

Tačiau vieno dalyko nepaneigsi. Jis prideda mėsos ir padeda sukontroliuoti nuo būgnų iki akustinių gitarų ir vokalų. Tai turbūt vienas tų pluginų, kurį renkasi bene visi režisieriai. Nebent jie nėra bandę šio kompresoriaus. Tai dar vienas muzikos grandas laukiantis Jūsų atradimo.

 

  1. Altiverb (reverberis)

Tai IR (impuls response) tipo reverberis. Jo veikimo principas paprastas. Reikia turėti norimoje patalpoje įrašytą aidą ir tuomet jį galite pritaikyti savo įrašams. Tarkim įsirašote katedros aidą ir pasidarote, kad Jūsų būgnai skambėtų taip, lyg jais grotumėte būtent ten.

Visa ta aido įrašymo procedūra reikalauja šiek tiek pasikrapštyti ir nusivežti reikiamą įrangą. Tačiau internete galima rasti daugybę įrašytų erdvių. Nuo vonios kambarių iki žinomiausių studijų, salių, bažnyčių ir pan.

Turėti visas šias erdves prieinamas yra tikrai smagu. Tai suteikia galimybę eksperimentuoti ir tuo pačiu suvokti kokio tipo patalpa kokio tipo aidą sukuria.

 

Tai tik penki mano mėgstamiausi pluginai. Šį sąrašą dar būtų galima tęsti. Tačiau šiandien sustosiu šioje vietoje.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *